Страсна недеља – Велики Четвртак

Пред празник Пасхе, у Велики Четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где су имали Тајну Вечеру. Исус је тада установио Свету Тајну Причећша уз речи: “Узмите, једите; ово је тијело моје.” (Јевађеље по Матеју 26, 26) и “Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за многе ради отпуштења грехова” . (Јеванђеље по Матеју 26, 27 – 28)

На Велики Четвртак се десио изванредни догађај, да је Господ и Спаситељ наш Исус установио драгоцену свету Тајну Причешћа. Ко није верник и ко се не причешћује, не зна о каквој страховитој сили је реч

Света Тајна Причешћа је изузетно енергетска храна за наше цело биће. Сваки део нашег бића се покреће причешћем, оживљава, ставља у погон тело, интелект, емоције, дух. Човек добија нову снагу.

Причешће је зaпараво само Тело и Крв Христова. Причешћем примамо самог Христа у своје тело. Тиме се врши трансформација нашег бића, ми се ‘‘…преображавамо у тај исти лик (Христов лик) из славе у славу…” (2. Коринћанима 3, 18)

Након Тајне Вечере, установљења Причешћа, Господ је доживео издају Јуде, једног од 12 апостола. Он је унапред знао да ће Га Јуда издати и то није било никакво изненађење за Њега, али је било страшни догађај за апостоле

ПЕТАР и ЈУДА

Те ноћи, у тај Велики Четвртак, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волео Христа, поклекао и три пута Га се од вечери до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом, Петар је одговорио да не зна ко је Он и да Га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запевао је петао.

Петар се тада сетио речи Исусових да ће га се и он три пута одрећи пре него што запева петао. Петар је схватио колики је његов пад, покајао се из дубине душе и плакао је горким, чемерним сузама, молећи опроштај.

Јуда  је схватио да је то што је урадио ужасно. Дошао је у храм и бацио новац, рекавши да је издао крв невину, али његово окорело срце није било спремно на покајање.

Он није могао да се покаје и моли за опроштај, зато се у очајању обесио и тако је додао себи и неопростиви грех самоубиства. И тако је, за разлику од Петра, (који је постао једним од највећих апостола) назван сином погибли.

Првосвештеници нису хтели у благајну храма да ставе новац који је Јуда бацио, зато што је то новац за крв. За тај новац је купљена њива да буде место на којем ће се сахрањивати странци. Њиву су прозвали «Крвна њива», зато што је за крвави новац купљена.

ПОУКА

Мили Господ Исус је рекао; ”Ја сам дошао да бисте ви имали живот.”

Он је дошао да би нас спасао да не плаћамо високу цену за своје грехове и недела, већ да имамо могућност ући у Царство Небеско и да би нам открио тајну Бога и Његовог односа са нама, јер Бога интересује личан контакт са вама.

Никада вас нико неће и не може волети као Бог, а ни ви никада не можете бити срећни ако живите само за себе. Ваша намена и циљ је да живите за Бога. Ви сте створени да бисте прослављали Бога и да бисте проводили живот у Његовом присуству.

Бог има план, који је осмислио за ваш живот на овој планети, али се не завршава овде. Његов план обухвата много више од неколико деценија, које ћете провести у овом животу. Он вам пружа не само одличну прилику овог живота, већ и неодољиву понуду за живот са оне стране смрти.

Ми знамо да је Господ припремио дом за нас на оном свету. Тамо ћемо бити поново састављени са онима које волимо и са родбином, који су били верујући. Тамо ћемо бити растерећени од било какве патње и бола, награђени за нашу верност на земљи и добићемо наше активности и задужења, која ћемо из дубине душе уживати да чинимо. Уживаћемо у нераскидивом пријатељству и повезаности са Богом, а и Он ће уживати у нашем друштву кроз целу вечност. Једног дана, на крају овог живота, Христос ће вам рећи; ”Приђите блажени, уђите у радост коју сам вам припремио од почетка времена.”

Али да би се све то и остварило, било је потребно да тешком смрћу на крсту умре и пострада због сваког од нас.

Господ Исус Христос је умро на крсту раширивши руке и као да нам је тиме рекао; ”Ево, видите колико вас волим.”

veliki četvrtak

Advertisements
This entry was posted in Исус Христос and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s